Szaunák-infrakabinok

A finn szaunakultúra 

A szaunázás rövid története

Mit jelent a szauna kifejezés?

A szauna finn eredetű szó, a “savu” (füst) szóból származik. Fordítása az Idegen szavak és kifejezések szótárában (Bakos Ferenc) egész egyszerűen: finn gőzfürdő. Bár ennél azért többet is tudunk: annak idején földbe – esetleg hóba – vájt üreget jelentett, később pedig félig vagy egészen földbe süllyesztett faépítményt.

Honnan ered?

A közhiedelemmel ellentétben a szauna, a szaunázás nem finn találmány, a közép-amerikai indiánok, maják, aztékok használták először. A törzsek papjai izzasztással gyógyították a betegeket, de a nép testedzésre is igénybe vette az agyagtéglából épített speciális fürdőt. A gőzt egy máglyán tüzesített kő hideg vízzel való leöntésével nyerték. A hőfejlesztő technikát Európában is felfedezték, és egészen a XVII. század végéig használták.

A legtöbb európai országban a szaunázás virágzásának, további elterjedésének az elmarasztaló orvosi és papi vélemények vetettek véget. A skandináv országokban megszakítás nélkül tovább szaunáztak az emberek. Évszázadokon, vagy talán évezredeken keresztül a szauna felbecsülhetetlen jelentőségű szerepkörrel rendelkezett, ez volt az a hely, ahol a finnek nemcsak fizikailag, de szellemileg is megtisztultak. A szauna hitet, bizalmat jelentett az embereknek lélektanilag és az egymás közötti szociális kapcsolataikban is. A forró kövek vízzel történő locsolása mágikus varázslatra emlékeztetett és az ilyenkor keletkező gőzt a finnek “löyly”- nek hívták, mely gyakorlatilag szellemet jelent.

Finnországban a szaunázásnak ősi hagyományai vannak, de a szauna a ma emberének életmódjához is szervesen hozzátartozik. A történelem folyamán a szauna megjelenési formája állandóan változott, ezért napjaink szaunafülkéje már ettől lényegesen eltér. Szerencsére ma is több ezer olyan kémény nélküli, vagy “füstös” szauna található Finnországban, melyek megőrizték a több ezer éves, jellegzetes építési módot.

A ma emberének – ha igazán egy jó szaunát szeretne – feltétlenül ismernie kell az alapvető építési irányelveket, szokásokat, és fontos, hogy a régmúlt ősi tapasztalataiból kiindulva, a múlt és a jelen közötti átmenet folyamatos legyen. Már a régmúltban is közismertek voltak a különböző izzasztó fürdők világszerte a primitív és a kultúrált népek között egyaránt. Jól ismertek voltak a magasabb társadalmi rétegeknél az ősi Indiában, Görögországban, Rómában, az iszlám országokban és a középkori Európában. Az izzasztó fürdőket egyszerű emberek használták például Írországban és az alpesi területeken a 19. századig. Az izzasztófürdők hagyománya azonban majdnem teljesen kiveszett mindenütt, kivéve a finneknél és a velük közeli rokonságban álló népeknél. A XX. században az olimpiai mozgalom segítette a szauna újbóli elterjedését. Az 1936-os olimpián a finn sportolók az eredményes szereplés zálogának a szaunázást tartották, ezért szálláshelyükön felépíttettek egy szaunát. Az eset felkeltette az érdeklődést, orvosok kezdték vizsgálni a szaunázás hatásait, s a pozitív eredmények nyomán a szauna ismét meghódította Európát. A melegnek és a füstnek köszönhetően a szauna a ház leghigiénikusabb helyisége volt és éppen ezért kitűnő lehetőséget biztosított a kisgyermekek tisztálkodásához is. A finn asszonyok például generációkon keresztül a szaunában biztonsággal hozták a világra újszülötteiket. A finneket azért nevezhetjük igazán a szauna kultúra meghonosítóinak, mert minden más népnél jobban, náluk maradt meg ennek ősi hagyománya, a többi népcsoportnál pedig mindenütt kisebb, vagy nagyobb mértékben ugyan, de megváltozott. Ebben a folyamatban Finnország döntő szerepet vállalt és ezért a mai napig megőrizve vezető szerepét, joggal nevezhetjük a szauna hazájának. Ennyit mindenképp hasznos tudnunk.

 

Milyen Szaunatípusokat ismerünk?

 

 

Szaunák között több fajta típust különböztetünk meg. Az összehasonlítás alapja leginkább az, hogy az adott típus hogyan fejti ki a méregtelenítő hatását.

Három alapvető típus létezik:

– hagyományos forrólevegős finnszauna

– A napsugárzás infravörös hőtartományában működő infraszauna

–  a két típust egyszerre alkalmazó kombinált szauna

Ezeken belül megkülönböztetünk még a felszereltség és az opcionálisan választható extra felszereltség alapján:

– az elterjedése alapján Finnországban leginkább honos füstös szaunákat

– hőtárolós kályhával felszerelt szaunákat

-fatüzeléses kályhával felszerelt szaunákat

-gőzgenerátorral felszerelt szaunákat-itt egy kisebb gőzgenerátor van beépítve a szaunakályhába

– himalájai sókristályfalas szaunákat

– fényterápiával felszerelt szaunákat

 

A finn szauna

 

Finnországban a forró lávaköves szauna – finn szauna – használata a mindennapi élet részét képezi. A legtöbb finn háztartásban alaptartozékként megtalálható a kis városi lakásoktól, egészen a vidéki nyaralókig mindenhol. A városokban a szaunák általában a fürdőszobákban épülnek vagy a lakás kisebb helységeiben, míg a vidéki nyaralók szaunái egy különálló kis faházban helyezkednek el. A szaunázást mindig egy lehűlési folyamat követi, amihez medencét, merülődézsát, esetenként egy kis tó vizét használják.

A finn szaunákban egy kályha segítségével fűtik fel a levegőt, ami ez által 70-100 fokosra is emelkedhet. Szaunázás közben a forró levegő növeli a test hőmérsékletét, melynek hatására megindul az izzadás.

A Finnországban heti rendszerességgel kerítenek sort erre a frissítő, lazító programra, és rengeteg család jár össze hétvégenként , hogy együtt élvezzék a szaunázás jótékony hatásait:

  • A benne létrejövő magas hőmérséklet serkenti a szervezetben felhalmozódott méreganyagok eltávolítását, így oldva a stresszt.
  • Segít felszabadítani a salakanyagokat, ezáltal a bőr megszépül, megszűnik a narancsbőr.
  • Erős vérkeringés javító hatása van és kihat az anyagcserére, erősíti az immunrendszert, valamint csökkenti az ízületi és belső fájdalmakat.
  • A szaunázás elősegíti és megerősíti a szervezet öngyógyító képességeit.
  • Enyhítően hat az izomláz legyűrésére, ezért sportolóknak aktívabban javasolt a használata.
  • Számos pozitív egészségügyi hatása mellett egyben frissítő és kikapcsoló élmény is.
  • A testre és lélekre gyakorolt jótékony tulajdonságai mellett, segíti emberi kapcsolataink megerősítését és ápolását.

 

infraszauna.1

 

INFRASZAUNA

 

Hogyan válasszak infraszaunát?

Az infraszaunázás lényegét, az intenzív méregtelenítést a bőr és az az alatti réteget átmelegítő infravörös sugarak biztosítják.

Az infraszaunák hatékonyságát a beszerelt infraszálak spektrális összetétele, míg az üzemeltetés gazdaságosságát az alkalmazott technológia határozza meg.

Minél rövidebb hullámhosszú a sugárzás, annál mélyebben képes átmelegíteni a bőrt és a bőr alatti réteget, így intenzívebb méregtelenítési folyamatot képes indukálni. A Vitae sugárzó az infravörös sugárzás teljes hullámhossz tartományát (rövid-, közép- hosszúhullám) biztosítja. A korábbi fejlesztésű termékek – melyek csak közép- és/vagy hosszúhullámot képesek generálni –, 0,5-2 mm, míg a Vitae rövidhullámú infratartománya, már 5-6 mm mélységben melegíti át a testet, így a belülről induló izzadási és méregtelenítési folyamat lényegesen intenzívebb és hatékonyabb.

A piacon jelenleg megtalálható egyetlen más, korábban fejlesztett sugárzóra sem jellemzőek a halogéntechnológia egyedülálló tulajdonságai: azonnal élvezhető, felfűtési idő nélkül, teljes spektrum – ellentétben a kerámia, karbon vagy lapsugárzókkal. 

Fentieknek köszönhetően egy ilyen kabinban az eltávozó izzadság több méreganyagot tartalmaz, mivel egyből a mélyebb rétegekből – ahol a méreganyagok megkötődnek a szervezetben – izzaszt.  A felhasználóknak 20-30 percet kell a kabinban töltenie. A szervezet megedződésével a használat gyakorisága személyre szabottan növelhető.

ib_p052_1_28 ib_p049_0_1 ib_p050_0_9

Hőtárolós szauna kályhák – gazdaságos és gyors szauna élmény

Magyarországon bár rengeteg hotel, szálloda, fitnes termem és különböző közület rendelkezik nagyobb térfogatú és befogadó képességű szaunával, szinte alig ismert ezekben a körökben a hőtárolós szauna kályha. Az elv viszonylag egyszerű. Annak érdekében, hogy adott esetben 8-9 kW-os teljesítményt ne kelljen egy hotelben folyamatosan üzemeltetni attól függetlenül, hogy van-e éppen vendég vagy nincs a finnek kitalálták a hőtárolós kályhát. A kályhának van egy lezárható fedele. Bekapcsolás után a kályha teljes fokozaton felfűti magát. Amíg a kis csapóajtó nyitva van addig a kályha az adott teljesítménnyel dolgozik. Amint bezár az ajtó (ha nincs benn vendég) a kályha csak temperáltan tartja a forró köveket pár száz wattos teljesítménnyel. Eközben a szauna kihűl. Abban a pillanatban, hogy belép valaki az ajtón egy érzékelő kinyitja a fedelet, teljes fűtő teljesítményre kapcsol a kályha és egy ventilátor alulról elkezdi kifújni a forró levegőt a kövek közül. Így a kabin 3-4 perc alatt eléri az akár 90-100 fokos hőmérsékletet. Ez rendkívül hasznos mind energia fogyasztásban mind gyorsaságban és a vendég kényelme szempontjából. Nem kell egész nap üzemeltetni a több ezer wattot. És nem kell akár egy órát is várni a kabin felfűtésére.

 

Hőtárolós2

 

Hőtárolós3

Hőtárolós4

FÜSTÖS SZAUNA

A füstös szauna az ami szinte semmit sem változott az évszázadok során Finnországban. Több száz kilónyi szaunakövet tüzelnek fel hosszú órákig, ami alatt kellemes füst járja körbe a helységet mielőtt kiszökne a szellőző nyílásokon. Ez vékony korom réteggel vonja be a helységet ami egy kellemes aromát ad a helységnek. A több órás felfűtés után amikor kitisztul a levegő, kezdődhet a szaunázás. A felhevült hatalmas kőmennyiség hosszú órákig ontja magából a hőt. Az igazán egyedi szaunázás élményét a jeges vízben való csobbanás teszi még izgalmasabbá.

Finnországban nagy hagyománynak örved a szaunázásnak ez az igen sajátos és meghatározó élményt nyújtó formája. Ha úgy érzi ez amit Ön otthonra, szállodába vagy akár egy tanyára szeretne, kérjen ajánlatot! Rövid határidőn belül elkészítjük Önnek!

 

Füstös_szauna12

Füstös_szauna09

Füstös_szauna11

Himalájai Sókristályos szauna

Himalájai_só_szauna161

Himalájai_só_szauna171

Himalájai_só_szauna011