Sószoba-sóbarlang

A só

    természetes só

A régi adatok szerint a középkori szerzetesek bevitték a betegeket a sóbarlangokba és azok belélegezték a szerzetesek által sztalaktitok zúzása során keletkezett sórészecskéket.

Európában a sóterápia a XIX. Században vált népszerűvé. A lengyel sóiparosok észrevették, hogy a sóbányákban dolgozók közül senki sem szenved olyan tüdőbántalmaktól, mint pld. tüdőgyulladás és asztma. Ekkor hozták létre az első földalatti sóterápia kezelőcentrumot a lengyelországi Wieliczkában, a fenti betegségek – különösen az asthma kezelésére.

A só, sóterápia gyógyító erejét a második világháború végén is megfigyelték, amikor a bombázások alatt a sóbányák óvóhelyként szolgáltak. Nem sokkal ezután asztmatikus szanatóriumokat nyitottak meg németországi, svájci, bulgáriai és jugoszláviai természetes sóbányákban. A só hatékonyságának tudományos kutatása 1968-ban kezdődött. Ennek eredményeként lerakták a speleo-terápia hivatalos tudományos alapjait, így jött létre a sóterápia. Ez a nyugat ukrajnai Aknaszlatinán, az allergológiai kórházban történt, ahol kezeléseket és kutatásokat végeztek a sóbányában. A kutatási eredmények alapján új, hatékony asztma kezelési módszert dolgoztak ki, mely a “haloterapia”, vagyis sóterápia nevet kapta. A sóterápia alapja a páciens sószobában való tartózkodása, melyben a só aeroszolt állandóan szórják a légtérbe, azzal a céllal, hogy a páciensek azt belélegezzék. A sóaeroszol apró, száraz részecskékből áll, melyeket egy speciális sógenerátorban őrlik meg.

Évszázadok óta közismert, hogy a sóterápia szintű sós tengerparti levegő és a sóbányák klímája gyógyító hatással van a légzőszervi betegségekre. Ma már nincs szükség költséges külföldi  utazásra egy sóterápia kezelésért! A sóbányákéval közel azonos klíma mesterségesen létrehozható, és bizonyos feltételek mellett bárhol telepíthető e költségkímélő gyógymód. Környezetünk szennyeződése mind nagyobb mértékű és ezért a krónikus légzőszervi betegek száma is egyre nő, jelentős terhet róva az egészségügy és egészségbiztosítás rendszerére, így egyre nagyobb sóterápia jelentősége.

A gyógyászati célú természetes klímára épülő úgynevezett “klímaszanatóriumokban” évről-évre növekvő számú beteget kell ellátni. A kezelést ezért egyre hosszabb várakozás előzi meg. A “klímaszanatóriumok”, illetve a beteg lakóhelye közötti földrajzi távolság is akadálya  lehet a megfelelő szintű ellátásnak.

Erre kínál megoldást a telepített, mesterséges sóterápia, ami a légzőszervi betegek kezelésében az egyénre szabott légzés rehabilitáció szerves részévé válhat.

A sóterápia jótékony hatását megerősítették az elvégzett, különböző biokémiai, immunológiai és mikrobiológiai vizsgálatok.  A kutatások szerint, az abban résztvevő betegek túlnyomó többségénél a sóterápia eredményeként akár 6 hónaptól 5 évig tartó tünetmentesség volt megfigyelhető.

A vizsgálati eredmények alátámasztják, ezen új és hatékony a módszer alkalmazásának létjogosultságát az asztma kezelésében.sófal.1

A sószobáknak-sókabinoknak 2  típusa van száraz és nedves technológia:

1. Nedves sókezelés:

– a sószoba levegőjébe juttatott só aeroszolt  egy sóoldalból állítjuk elő. Egy sógenerátor segítségével a sóoldatot ultrahangos porlasztással a légtérbe juttatjuk, amit a páciens belélegez. A gép használatakor csak különleges tisztaságú sót (orvosi sót) használjunk, ellenkező esetben negatív hatást érhet el a terápia.

2.Száraz sókezelés

A sót a sógenerátor 1-5 mikron nagyságúra őrli és egy ventilátor segítségével a sószoba légterébe tereli azokat. A sóbarlangok közel azonos mikroklímáját csak e gép segítségével érhetjük el. A levegőt mielőtt bejuttatjuk a sószobába tisztítjuk, vírusmentesítjük, sőt negatív ionokkal és oxigénnel dúsíthatjuk is. A terápián résztvevők belélegzik a levegő molekuláihoz tapadt parányi sószemcséket és ezek eljutnak a legkisebb hörgőcskékig is. Ott a nyálkahártyához érve feloldódnak és kifejtik gyulladáscsökkentő hatásukat. A száraz sóterápia legfontosabb előnye a nedves sóterápiával szemben, hogy a sórészecskék nem telítődnek nedvességgel, emiatt nem akadnak el a felső légutak nyálkahártyáin és eljutnak a tüdő legtávolabbi részéhez, a hörgőkig. Különböző betegségekre különböző sóaeroszol mennyiség javasolt, ezen mennyiségeket programok segítségével állíthatjuk be.

A módszer alapján, a betegek egy különleges sószobában tartózkodnak, ahol a speciális só-aeroszol beporlasztással különleges mikroklíma jön létre.

Mikor ajánlott a sóterápia használata:

•    Asthma bronchiale

Krónikus obstruktív tüdőbetegség

–    Krónikus bronchitis
–    Emphysema
–    A cisztás fibrózis
–    Bronchiectasia
–    A dohányzás okozta köhögés
–    Köhögés a viszkózus köpet ürítési nehézségek
–    A krónikus betegségek ENT:
–    Otitis
–    Torokgyulladás
–    Melléküreggyulladás
–    Pharingitis
–    Ekcéma
–    Bőrgyulladás
–    A krónikus stressz és kimerültség

Mikor nem ajánlott a sóterápia sószoba.1

•    Dekompenzáció
•    Súlyos hypertonia
•    Aktív tuberkulózis
•    Vérzékenység
•    Krónikus légzés elégtelenség
•    Rosszindulatú daganat
•    Fertőzések, ami lázzal jár
•    Terhesség
•    Senyvesség( kachexia)
•    Elmebetegség, drogfüggőség
•    Részegség

 

 

 

Cégünk vállalja sószobák, sókabinok tervezését, kialakítását. Kérjen ajánlatot!

 

 

 

 

 

sószoba.2                              sószoba.3