Általánosságok

Ahhoz hogy a medencénk vize tiszta és szép legyen három fontos feladatot  kell rendszeres megtenni.

1.A rendszeres tisztítása a medencevíznek és a gépészeti berendezéseknek.

2. A medencevíz  vegyszeres kezelése

3.A folyamatos vízpótlás

1. Az úszómedencét nem csak vegyszerezni kell,hanem a szűrőforgató berendezés által ki nem szűrt szennyeződéseket is ki kell takarítani, valamint a gépészeti berendezések is rendszeresen foglalkozást,ellenőrzést és karbantartást igényelnek. Ezek a főbb feladatok a következőek:

-porszívózás- a porszívózást elvégezhetjük automata vagy félautomata porszívók segítségével, vagy hagyományos módon kézi porszívószettel a medence szűrőforgató berendezéséhez csatlakozva.

-a különböző előszűrők/szkimmerkosár, szivattyú-előszűrőkosár, hajfogószűrő/, kézi tisztítása- Amennyiben a medence gépészetének segítségével porszívózzuk ki a medencét nagyon fontos az előbb felsorolt mechanikus tisztítási műveletek. Az előszűrőkben fennakadt szennyeződések/falevelek, bogarak stb./ befolyásolják a víz kémiáját, dugulást okozhatnak, károsodhatnak a gépészeti berendezések is.

-a szűrőforgató berendezések tisztítása- a porszívózás által a vízből kitisztított szennyeződések a homokszűrő tartályban halmozódnak fel. Amennyiben ezek a szennyeződések elérnek egy bizonyos szintet a nyomás megemelkedik a tartályban. Ezt láthatjuk a tartályon elhelyezett nyomásmérő órán, ami alapfelszereltség ezeken a tartályokon. Amennyiben a tartályon a nyomás 0,2-0,3 tizeddel megemelkedik, akkor a tartályt tisztítani kell. A tartály tisztítása az úgynevezett hatállású kezelőfej segítségével történik a következő lépésekben:

– a kezelőfej Szűrés állásban van/ez az alaphelyzet, porszívózáskor is /

– a keringtető szivattyú áramtalanítása

– a kezelőfej átállítása Öblítés állásba, a szivattyú áram alá helyezése: ekkor a  és a szennyeződések eltávolítása történik a tartályból

-a keringtető szivattyú áramtalanítása

-a kezelőfej átállítása Előszürlet állásba , a szivattyú áram alá helyezése: ilyenkor a szűrőtöltet  visszarendeződése történik

– a keringtető szivattyú áramtalanítása

– a kezelőfej visszaállítása Szűrés állapotba.

Az úszómedencevíz  vegyszerezése négy alaplépésből áll:

-fertőtlenítés

-ph érték beállítás

-algamentesítés

-pelyhesítés

1. A fertőtlenítés

A fertőtlenítés általában klór alapú vegyszerekkel történik gyorsan oldódó klórgranulátummal és lassan oldódó klórtablettákkal vagy többfunkciós klórtablettákkal.A magánmedencéknél a megfelelő szabad klórszint 0,3-1 mg/l értékek között van normál állapotban. A fertőtlenítés célja, hogy az ember

 

2. PH-érték beállítás:

A medence vízének ph érték beállítása nagyon fontos feladat mert a rosszul beállított ph-érték csökkenti a vegyszerek hatékonyságát, és az emberi szervezet számára megfelelő értéken kell tartani.

3. Algamentesítés

Az algák elszaporodásának megelőzésére rendszeres algásodás gátló folyadék adagolás szükséges, a megfelelő vízminőség ellenére is.

4. Pelyhesítés

A pelyhesítő szerek célja a vízben lebegő apró szennyeződések megkötése, ami által könnyebbé válik a medence vizének tisztítása.