csempe vagy üvegmozaik burkolatú vasbeton medencék

A  csempe vagy üvegmozaik burkolatú medencéket szinte mindenki ismeri, az egyik legrégebben és leggyakrabban használt burkolási technológia az uszodatechnikában. Az elmúlt évtizedben a csempeburkolatok gyakorlatilag visszaszorultak szinte teljesen, helyüket átvették a szinte minden színben megtalálható üvegmozaikok. A mozaikok nagy előnye, hogy az íves és szabálytalan formájú felületeket sokkal szebben le lehet burkolni. Sokan abban a hitben vannak jelenleg is hogy a mozaikok nagyon drágák, pedig az árak egészen mást mutatnak. A kimondottan uszodai csempék kb. 10.000 Ft m2 ártól kezdődnek, az üvegmozaik burkolatok árai 4500 Ft-os m2 áron már elérhetőek.

Ahhoz hogy a burkolást el lehessen kezdeni mindenképpen egy megfelelő technológiával elkészített monolit vasbeton szerkezetű medencetest elkészítése szükséges. Mit is értünk megfelelő technológián? Alapvetően azt, hogy a szerkezet megfelelő vasalással és megfelelő minőségű vízzáró betonból készüljön el. A vasbeton szerkezetet mindenképpen szakemberrel készíttessük el,mert a házilag elgondolt megoldások nem biztos hogy megfelelőek.  Figyelni kell a vasalás megtervezésére/statikus/,a megfelelő falvastagságra/minimum 20 cm/,a medence zsaluszerkezetének megfelelő összeállítása, a beton megfelelő bedolgozására/vibrálás/.

Amennyiben a elkészült a vasbetonszerkezet nagyon fontos hogy a megfelelő időnek el kell telni ahhoz, hogy a burkoló szakember elkezdjen dolgozni. Ennek az oka hogy a betonszerkezetnek is van úgynevezett zsugorodási ideje. Ha az idő letelt/minimum 4 hét/ akkor a burkolási rétegrendet kell kialakítani a medence nyers betonfelületén:

-a nyers betonfelület alapozása

-felületkiegyenlítés 0-3 cm

-vízzáró szigetelés

-burkolatragasztás

-fúgázás

A burkolási rétegek között is vannak előírt technológiai idők, amit be kell tartani. Amennyiben a burkolás elkészült  és a megfelelő száradási idő eltelt használatba lehet venni a medencét. Nagyon fontos dolognak tartjuk elmondani, hogy kizárólag jó minőségű anyagok használatát javasoljuk. Ma már van egy kér cég aki betette a lábát a nagy barkácsáruházakba de alapvetően a legjobb minőségű anyagokat amelyet uszodatechnikai cégek használni vagy ajánlani szoktak, csak szakkereskedésekben lehet kapni. Cégünk a tapasztalatok alapján a SOPRO burkolási segédanyagait ajánlja.

sopro

Összefoglalva a technológia előnyeit a következőkre jutunk:

-változatos minden méret és forma megvalósítható

-alkalmazható kültéren és beltéren

-változatos színvilág, akár egyedi elképzelések is megvalósíthatóak

-hosszú, időt álló szerkezet

A hátrányok:

-hosszú megvalósulási idő

– a legdrágább technológia

 

Cégünk az